Bermula dengan langkah pertama

Bermula dengan langkah pertama
Jika bukan kita siapa lagi? ayuh!! pemuda-pemuda pewaris anbiya mengasak hingga tiada ruang bagi jahilliyah terperosok!

Monday, 21 October 2013

Oh muet!

Bismillahirahmanirrahim



Haru Biru+Kuning = HIJAU hati aku. muet test dah datang. Sengaja nak kongsi. Oh muet, please be good to me. adeh! asik-asik broken English ja. huhu, macam-macam ragam contoh muet telah aku selongkar di internet, blog, tanya je uncle google. Sat ja keluaq.  Poin dia yang aku jumpa sama je. Practice make perfect! tu ja keyword dia ( ceh, montang-montang nak speaking, semuanya ayat entry post abes English dah!).  Yang penting ada sumber benar-benar yang sahih, tanpa shubhah! untuk dirujuk.

Heh!MUET! Lusa masa aku dah dekat.  Time is too cemburu pada aku (ceh mengada).  Sekejap berlalu. Tapi, itu bukan poin aku untuk entry kali ini, mungkin masa akan datang.  Hurmm, puas aku cari, tapi tak jumpa.

Dari pencarian aku selama beberapa hari ini. Aku cuba cari apa yang aku nak.  TAAPIII, aku tak jumpa. Ada masanya kadang-kadang jumpa tapi tak jelas.  Ini macam kes pencarian cari format muet. huhu. Bunyi sama, tapi lain-lain nada.  Sama juga la kita hidup kat dunia Allah, i mention it again MILIK ALLAH nih.  Kadang-kadang memberontak nak itu, ini, tapi Allah minta kita buat, kita tinggalkan kadang-kadang beralasan.  Yang dilarang, laju malaun je buat..  Tak sedar, disebaliknya ada hikmah tersirat.  Apa yang kita selalu paham, Tuhan uji kita sebab Dia tak sayang kita, tak nak tolong kita.  Tapi sebenarnya Allah janjikan sesuatu yang lebih bagus, gempak, mantop and etc. dari apa yang kita impikan sebenarnya.  Contoh, muet, result mahu meletop, BAND 10.( Tudia hah! berangan awal-awal), tapi result asal bila dah keluar.  tak seperti yang di jangka. anda mendapat BAND #6.  (kuciwa seluruh raga, melepas aku nak sambung law).   Heh.  ~Mood Serius.  Salahkan orang.  Salahkan kucing. Salah kan ..tet. "Ini semua salah si N!".  Abaikan.  yang paling tak boleh terima setelah minta kat Dia, salahkan Tuhan pulak! Nauzubillah.  Ini dah kes bahaya.  Dah mula pula berdalih.  Silap-silap lari akidah.  Ya Allah jauhilah aku.

Jadi, konklusi yang sesuai, jangan mudah melatah sekira permintaan kita Allah tangguh, tak makbul.  HE is THE BEST PLANNER, yakin janji ALLAH! mungkin hikmah kita peroleh dari BAND yang kita dapat tu sebab tak cukup quorum  dalam BERUSAHA, kurang bersyukur nikmat lain. Kadang, mungkin pencarian aku kadang tak cukup setakat di internet bagi kebiasaan orang masih mencari-cari. Mungkin sumber-sumber pencarian kita tu ada unsur-unsur malaun, tak berkat dan sebagainya.  Atau masih banyak cacat cela.



Pergi lah balik dan latih.( go back and practice).  Kan cantik nilaian yang Allah bagi pada kita, suruh nilai, muhasabah.  Dalam tak sedar.  Nilaian itu sebenarnya Allah nak tunjuk pada kita.  Bukankah indah seperti itu?  ALHAMDULILLAH. "Yang nih la aku cari sebenarnya kan?" keluh Si J.


AMARAN:

1.  BAND muet yang di mention diatas bukanlah BAND yang pernah wujud didalam muet kat Malaysia.  Mungkin negara lain kot. UET lain kot.
2. Nantikan entry sharing-sharing is caring sambungan entry kisah muetku.
3. Segala salah faham, kecelaruan entry kali ini,  awal-awal mintak maaf,  Just take the ibrah, (entry merepek penah dibuat sebelum muet).

Cebisan post hamba Allah yang menosok kalbuku~ Futur?




Ya, jujur, kadang-kadang mata saya ini tidak terlepas juga daripada memandang perempuan. Ada masa-masanya saya bermalas-malasan, futur dan rasa seperti mahu berehat sepanjang hari. Ada ketika saya bergurau dan ketawa seperti jembalang tanah lagaknya, langsung tidak menggambarkan qudwah bagi seorang dai'e. Ada masanya saya rasa malas untuk bermuayasyah dengan hadek-hadek bulatan gembira. Ada tikanya saya boros berbelanja, membeli barangan yang mungkin tidak menjadi keperluan pon buat saya. Kadangkala ego yang menguasai diri menyebabkan diri ini tegar tidak mahu mengalah, meski kebenaran sudah trang tang tang di depan mata. Ah, senarainya begitu panjang bukan..?

Kita futur? Kefuturan itulah yang akan menjadikan kita lebih gagah dan kuat di jalan ini, apabila kita menyedari betapa azab dan terseksanya menjadi seorang al-akh yang lembap dan tidak produktif di jalan ini.

Bukan kebetulan kan kita terperangkap dalam tarbiyah ini? Bukan saja-saja kan kita tercampak ke dalam gerabak dakwah ini? Bukan sia-sia kan, sama ada suka atau tidak kita sudah pon bersama dengan kafilah ikhwah dan akhawat yang sama-sama menuju ke destinasi yang sama...?

"Sesungguhnya orang-orang yang berkata, 'Tuhan kami adalah Allah' kemudian mereka beristiqamah, maka malaikat-malaikat akan turun kepada mereka (dengan berkata), 'Janganlah kamu merasa takut dan janganlah kamu bersedih hati; dan bergembiralah kamu dengan (memperoleh) sorga yang telah dijanjikan kepadamu.'"
[Fussilat, 41:30]

Sunday, 20 October 2013

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah..
Nikmat diberi menjadi umat Muhammad (Sa lallahu alaihi wassalam)..aku sungguh beruntung! tapi sejauh mana aku hargai pengorbanan baginda S.A.W?

Debar, sepi, dan pilu diri bila kisah kewafatan Nabi diceritakan..
Baginda wafat disisi Aisya' 

Baginda S.A.W memikirkan umat saat Baginda menghadapi sakaratul maut..pedih yang tertanggung di janji kan malaikat izrail adalah selembut-lembut kerana ditarik melalui ubun-ubun Baginda..namun dipinta untuk mengumpulkan segala kesakitan maut umatnya supaya diberikan pada.. begitu pilu. Namun Allah melarang Baginda.

Jibril A.S menuruti jua ketika baginda kesakitan, namun Baginda inginkan khabar gembira dari Jibril. khabar pertama yang menjanjikan Baginda akan di sambut oleh para bidadari, namun khabar tersebut belum menggembirakan hatinya.  Jibril memberi khabar kedua, para malaikat berkumpul di hujung langit untuk menyambut roh baginda.  Namun, berita itu turut tidak mengembirakan Baginda.  "Khabar berita gembira bagi ku Jibril" Rasulullah S.A.W meminta, khabar ketiga berbentuk, Umat mu wahai Muhamad akan di bangkitkan di akhirat berbanding umat-umat yang lain. Allah..khabar tersebut telah menggembirakan hati kekasih Allah..

Renungan, keindahan akhlak, keluhuran budi, ketaatan Baginda ya Rasulullah memahat pelbagai jutaan hati pemuda-pemudi, mujahid dan mujahidah sepanjang perjuangan Baginda S.A.W untuk memenangi Islam di dalam diri.


Selawat keatas Baginda


Ya Allah rahmati junjungan kami Rasulullah S.A.W , keluarga, kaum kerabat dan para sahabat Baginda.

Allah..Orang paling Mulia yang ku kenal, kerdilnya aku, mohon diri aku jua turut mengalir darah perjuangan Baginda sehingga akhir perjuangan..  Allah ya Rabb